Workshops

We hebben allemaal een creatief potentieel dat erop wacht om ontdekt te worden, om te groeien en tot uitdrukking te komen. Het maakt niet uit of we creatief zijn op artistiek, muzikaal, intellectueel, sportief ... is, het zal altijd bijdragen tot onze persoonlijke ontwikkeling.

Door onze opvoeding en door conditioneringen, geven we dit creatief potentieel vaak niet de plaats dat het verdient. We onderschatten zijn genezende invloed. Door gebrek aan tijd, of door gewoonte, vervullen we de dagdaglijkse taken vaak zonder "zin", zonder ziel. Hierdoor worden we met verloop van tijd zuur, grijs, zonder kleur ...

       

Creatieve activiteiten helpen ons om onszelf uit te drukken, om ons te leren kennen, om onze grenzen te verleggen. Wanneer we met onze handen werken leren we veel over onze manier van handelen en reageren. We leren onszelf kennen, appreciŽren en transformeren. Een creatieve workshop geeft ons de mogelijkheid om nieuwe technieken te ontdekken en te verkennen. We leren dingen op een andere manier doen. Eenmaal we dit goed geÔntegreerd hebben, kunnen we dit principe ook toepassen in het dagdagelijkse leven zodat we niet telkens in repetitieve schema's vervallen.

De creatieve workshops zijn momenten van ontmoeting, uitwisseling en ontwikkeling.

Vilt-workshop

Vilt is ťťn van de oudste natuurlijke textielvormen. Vilten is een fascinerende techniek die heel veel mogelijkheden biedt. Je kan er nuttige, praktische of gewoon simpelweg decoratieve creaties mee maken.

In de workshop "werken met vilt" krijgen we voeling met vilt. Wol aanraken, voelen hoe de textuur zich transformeert, de evolutie, geduld, zachtheid ...

Onze creativiteit laten stromen om tot een origineel en uniek resultaat te komen.

                                            

Tentoonstellingen

                                  "Gekleed door de natuur..." ..."                                                                 "Een wind vol lichtheid..."

       

"Een barst in de tijd ..."

...

Workshop "decoreren met natuurlijke materialen"

Tijdens een wandeling verzamelen we schorsen, takken, bladeren, grassen, ... naargelang onze stemming.

Met weinig materiaal en een beetje verbeelding creŽren we vervolgens met deze elementen een harmonieus geheel in de vorm van een originele en unieke decoratie die ons gevoel van dat moment zal weergeven.

"De kracht van een schors, de kwetsbaarheid van gras en een dosis geduld verenigd in deze eenvoudige decoratie"

Creatieve workshop voor kinderen

We creŽren unieke juwelen en/of bloemen met vilt, hout, pluimen ... Elk kind krijgt de tijd en de ruimte om zijn creativiteit, zijn fantasie en zijn eigen stijl te ontwikkelen.

                                            

Dankzij mijn handicap

In onze maatschappij wordt handicap meestal gešssocieerd met beperking. Men staat er vaak niet bij stil dat een handicap ook mogelijkheden creŽert om specifieke vaardigheden te ontwikkelen of om op een andere manier in het leven te staan, enz.

Daarom lanceren we het project "Dankzij mijn handicap ... " waarin een persoon met een "beperking" anderen via muziek meeneemt in zijn leefwereld om met hen de meerwaarde te delen die zijn/haar handicap voor hem/haar betekent.

Hoe komt deze compositie tot stand?

De persoon verwoordt voor zichzelf heel duidelijk wat de meerwaarde van zijn handicap is zodat hij/zij een concreet gegeven heeft om te vertalen in muziek. Hij/zij gaat dan samen met vzw el Soplo del Viento op zoek naar een klein groepje mensen die bereid is om dit gegeven mee te helpen verklanken.

De persoon met de handicap is de "dirigent". Hij bepaalt welke instrumenten het best passen bij zijn/haar beleving en op welke manier ze bespeeld moeten worden. Zo bouwt hij geleidelijk aan een klanktapijt op met de hulp van de anderen, dat aansluit bij zijn beleving. Indien nodig, kan hij/zij rekenen op advies over welke instrumenten hij kan gebruiken, op welke manieren ze kunnen bespeeld worden enz. De persoon zelf moet dus niet muzikaal aangelegd zijn. Ook de andere mensen van de groep hebben geen muzikale voorkennis nodig. We werken met zeer eenvoudige instrumenten die door iedereen bespeeld kunnen worden.

Zo groeit er in de loop van een namiddag een muziekstuk met de titel "de wereld van ... " In een tweede fase maken we een audio/video-opname van dit muziekstuk. Deze opname geven we aan een aantal artiesten zoals schilders, beeldhouwers, fotografen, dansers enz. met de vraag om de muziek om te zetten in beeld. Met al dit materiaal kunnen we nadien een tentoonstelling organiseren waarin iedereen de kans krijgt om via beeld en muziek de positieve aspecten van een handicap te ontdekken en zelf te ervaren.

Vanaf 2014 wordt dit project op internationaal niveau verder gezet door ivzw Aliento del Viento.

Instrumenten op maat

El Soplo del Viento wil graag zoveel mogelijk gelegenheden scheppen waarin mensen "met" en "zonder" handicap elkaar ontmoeten en waarbij oa muziek een hulpmiddel is om alle stress en beslommeringen van het dagdagelijkse leven los te laten, rust te vinden en weer op te laden. Om dit te bereiken hebben we specifieke muziekinstrumenten nodig en muziekinstrumenten "op maat" voor mensen met een handicap.

Aangezien die moeilijk te vinden zijn en bovendien zeer duur in aankoop, waren we zeer blij om Mano te ontmoeten. Hij is een enthousiaste deelnemer van onze muziekavonden die hetvolgende uitwisselingsproject met onze vzw heeft opgestart: hij bouwt muziekinstrumenten naar de specifieke wensen van de vzw, met het materiaal dat de vzw hem hiervoor ter beschikking stelt.

Voor Mano betekent deze uitwisseling dat hij zijn passie kan uitoefenen en zijn talent steeds verder kan ontwikkelen dankzij de uitdaging om instrumenten te ontwerpen naar de specifieke mogelijkheden en beperkingen van personen die aan de workshops deelnemen. En dankzij dit project kunnen er meer mensen met een handicap aan onze activiteiten kunnen deelnemen zodat er een ontmoeting kan zijn tussen mensen "met" en "zonder" handicap. .

Mensen "met" en "zonder" beperking ontmoeten elkaar en genieten samen van ...

Muziekavond

Een avond vol ontspannende en geneeskrachtige muziek

El Soplo del Viento laat je op deze avond kennismaken met liederen uit verschillende culturen en tradities die gebruikt worden om rust te brengen en/of te helen. Laat je meevoeren op een stroom van klanken op caisa, shanti, klankschalen, shrutibox, sansula, indiaanse fluit, maracas, gong, trommel en gitaar en ervaar zelf de kracht van muziek.

Omdat het belangrijk is dat je tijdens deze avond comfortabel kan zitten of liggen, vragen we je om gemakkelijke kleding te dragen en zelf een matje, een deken en een kussen mee te brengen om je goed te kunnen installeren.

Muziek laat grenzen vervagen. Ze brengt ons dichter bij onszelf, bij de anderen en bij de essentie van het leven zelf.

Vanaf 2014 wordt dit project op internationaal niveau verder gezet door ivzw Aliento del Viento.

Trommelworkshop

Samen trommelen, verschillende ritmes in elkaar laten overvloeien, nieuwe ritmes ontdekken, nieuwe ritmes creŽren, ritmes laten samensmelten tot één geheel genieten, ontspannen, opladen ...

Een workshop voor iedereen die houdt van de sjamaanse trom. Geen muzikale voorkennis vereist! Trommels worden ter plaatse voorzien voor wie geen eigen trom heeft.

Tamborcito, cura. Tamborcito cura mi corazon

Vanaf 2014 wordt dit project op internationaal niveau verder gezet door ivzw Aliento del Viento.

Dynamische mantra-avond

Samen eenvoudige, ritmische mantra's zingen is een zeer doeltreffende manier om je vitaliteit, je creativiteit en je levensvreugde te stimuleren. Daarom zingt El Soplo del Viento met veel plezier samen met u dynamische mantra's uit verschillende tradities, die we muzikaal begeleiden op trommels en maracas.

Voor deze avond is geen (muzikale) voorkennis vereist over mantra's, trommels of maracas. Het is een avond waaraan iedereen kan deelnemen die graag mantra's zingt. Vanzelfsprekend kan je zelf kiezen of je enkel meezingt, of ook graag meespeelt op trommels en maracas.

Vanaf 2014 wordt dit project op internationaal niveau verder gezet door ivzw Aliento del Viento.

Muziekavonden toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Het mogelijk maken dat mensen met een handicap kunnen deelnemen aan onze activiteiten, is één van de belangrijkste doelstellingen omdat we op die manier gelegenheden creŽren waarin er bruggen geslagen worden tussen mensen "met" en mensen "zonder" handicap. Hierbij stonden we concreet voor twee grote uitdagingen:

An en Elisabeth hielpen ons uit de nood

An is gepassioneerd hulpverleenster. Ze begeleidde jarenlang mensen met een fysieke beperking, maar kreeg gezondheidsproblemen waardoor ze dit werk momenteel niet meer kan uitvoeren. Toen ze op één van de muziekavonden vernam dat we wegen zochten om ook rolstoelgebruikers de mogelijkheid te bieden om deel te nemen, was ze direct bereid om ons hierbij te helpen. Ze engageerde zich om aanwezig te zijn op de activiteiten die doorgaan op een rolstoeltoegankelijke lokatie.

An kan op die manier, binnen haar eigen mogelijkheden, doen wat ze altijd met hart en ziel gedaan heeft. En dankzij An kunnen ook rolstoelgebruikers nu deelnemen aan de muziekavonden, waarvoor we haar zeer dankbaar zijn.

In dezelfde periode ontmoetten we Elisabeth in Proost. Toen we over de muziekavonden spraken was ze dadelijk geÔnteresseerd. Aangezien Elisabeth rolstoelgebruikster is en we nog geen rolstoeltoegankelijke lokatie gevonden hadden, kon ze hier jammergenoeg niet aan deelnemen.

Waarop Elisabeth prompt voorstelde om de avonden bij haar thuis te organiseren. Op die manier kon ze zelf deelnemen aan de muziekavond om tot rust te komen, mensen te ontmoeten, contacten te leggen enz. en heeft El Soplo del Viento een plaats gevonden waar ze activiteiten kan organiseren die mensen "met" en "zonder" handicap bij elkaar brengt.

Biologische groentenpakketten voor personen met een fysieke beperking

Een samenwerking tussen El Soplo del Viento en De Wriemeling, maakt het mogelijk dat ook mensen met een fysieke beperking kunnen genieten van biologische groentenpakketten. De Wriemeling levert de pakketten voor personen met een fysieke beperking op een centrale (rolstoeltoegankelijke) plaats en El Soplo zorgt voor de verdere verdeling van deze pakketten zodat iedere persoon met een fysieke beperking gemakkelijk een groentenpakket kan kopen.

       

Waarom dit initiatief?

We vinden dat iedereen de mogelijkheid moet krijgen om biologische groentenppakketten te kopen, rechtstreeks bij de boer. Het systeem van groentenpakketten zorgt ervoor dat de boer de (seizoens)groenten kan verkopen die hij veel in voorraad heeft, waardoor hij de pakketten aan een lagere prijs kan aanbieden. Aangezien mensen met een fysieke beperking vaak over beperkte financiŽle middelen beschikken, is dit systeem voor hen een ideale gelegenheid om toch ook te kunnen genieten van biologische groenten indien ze dit wensen.

Momenteel is het voor mensen met een fysieke beperking moeilijk om deel te nemen aan het circuit van groentenpakketten omdat deze op moeilijk bereikbare en vaak niet rolstoeltoegankelijke plaatsen verkocht worden. Vandaar dat El Soplo del Viento zich engageert om de groentenpakketten te verdelen.

Waarom de Wriemeling?

De Wriemeling is een bio-boerderij waar mensen met een beperking ingeschakeld worden in het reilen en zeilen van de boerderij. Hun visie, hun manier van werken en hun projecten passen dan ook volledig in de visie van El Soplo del Viento.

We starten dit project op in de loop van november 2014. Wil je hier graag aan deelnemen, laat het ons dan even weten!