Het rolstoelschommelproject

Dankzij de 8 acties in kader van Music for life 2013, en de inzet van HoGent, het Opleidingscentrum Hout, het VTI Leuven, de stichting Tha Cland en Leuven Bears in 2013-2016, wordt het mogelijk dat meer kinderen die rolstoelgebonden zijn naar hartelust kunnen schommelen.

Ben De Gieter, student aan hogeschool HoGent heeft een rolstoelschommel in duurzaam hout ontworpen. Hij werd hierbij begeleid door de medewerkers van het Opleidingscentrum Hout , het Technisch Centrum (gespecialiseerd in keuring van speeltoestellen), de leraar houtbewerking van het VTI in Leuven, een toegankelijksadviseur mobiliteit (in samenwerking met de provincie Vlaams-Brabant) en een veiligheidsadviseur. Het ontwerp werd voorgelegd aan de keuringsinstantie "kinderspel" zodat we zeker zijn dat de schommel aan alle veiligheidsnormen voldoet. In mei 2015 zijn de zesdejaars hout- en metaalbewerking van het VTI Leuven het prototype beginnen bouwen. Deze schommel zal begin volgend schooljaar afgewerkt en gekeurd worden. VZW El Soplo del Viento schenkt vervolgens de rolstoelschommel, voorzien van een keuringsattest, aan de gemeente Bertem, waar de schommel wordt geplaatst in de speeltuin 't Blok.

De opbrengst van de Music for Life-actie 2013 werd integraal geďnvesteerd in dit project. Dankzij de publiciteit omtrent dit project zijn meerdere steden en speeltuinuitbaters geďnteresseerd. Als alles verloopt volgens plan zullen er de volgende jaren nog 3 rolstoelschommels geplaatst worden in openbare speeltuinen.

In 2015-2016 verleende de Koning Boudewijnstichting haar medewerking aan het project door het ter beschikking stellen van een projectrekening. De aldus ontvangen giften werden integraal geďnvesteerd in de bouw en de keuring van de eerste rolstoelschommel.

Doel van dit project

Inclusie van personen met een handicap

vzw El Soplo del Viento ondersteunt projecten die inclusie van personen met een handicap bevorderen. We zijn ervan overtuigd dat het zeer belangrijk is om inclusie te stimuleren bij kinderen. Wanneer kinderen spelenderwijs leren omgaan met kinderen met een beperking, zal het later, als volwassen persoon, voor hen ook natuurlijk zijn om om te gaan met mensen met een handicap.

De rolstoelschommel werd dan ook speciaal ontworpen zodat kinderen die rolstoelgebonden zijn samen kunnen schommelen met de andere kinderen. Op die manier voorkomen we dat de rolstoelschommel het etiket 'gehandicapten-schommel' krijgt en wordt het mogelijk dat kinderen die rolstoelgebonden zijn gewoon temidden van de andere kinderen kunnen spelen.

Sensibilisering van jongeren

We kozen er bewust voor om de schommel te laten ontwerpen en te laten maken door studenten. Door jongeren actief te betrekken bij het project, worden zij in hun dagelijks leven even geconfronteerd met de problematiek van kinderen/jongeren met een handicap en kunnen we hen hieromtrent sensibiliseren.

Sensibilisering van volwassenen

Dankzij Music for life, werden vele volwassenen gemobiliseerd om geld in te zamelen voor de rolstoelschommels. Door acties op touw te zetten en info-avonden te organiseren naar aanleiding van dit project, kunnen we mensen sensibiliseren in verband met de algemene problematiek van integratie van personen met een handicap in deze maatschappij.

Bouw van de eerste rolstoelschommel

Ziehier enkele sfeerbeelden van de bouw van de eerste rolstoelschommel in the VTI van Leuven (september 2015):

              

Gevoerde acties in het kader van fondsenwerving

6/12/2013 organiseerde Café Spoor 3 een Music-for-Life-avond in de Stationsstraat 55, 1750 Galmaarden vanaf 20u30

14/12/2013 organiseerden mcc Rainbringers, mtc Sunriders en mc de Ronkers een ride-out in het Spes in de Verheydenstraat 37 te Anderlecht.

15/12/2013 organiseerde Bowling de Kaai in de Zakkaai 43 9500 Geraardsbergen een bowling-event. Deze bowling is uitgerust met een speciale "glijbaan voor de bowlingballen" zodat ook mensen met een beperking mee kunnen bowlen.

       

17-18-19-20/12/2013 verkocht het M-café een unieke thee in de savoyestraat 10, 3000 Leuven.

18/12/2013 organiseerde de school de Appelbloesem in Dendermonde, een gezonde verwennamiddag waarbij de kinderen hun ouders en sympathisanten trakteren op massage, lekkernijen, ontspannende muziek en ....

20/12/2013 organiseerde de vrije basisschool HHOH een verkoop van soep en kunstwerkjes gemaakt door de derde kleuterklas.

20/12/2013 en 21/12/2013 organiseerden 't Werkhuys en vzw Bailo vanaf 20u de "1440 min muziek, dans en woordkunst" in de zegelstraat 13 in Borgerhout.

6/12/2013 - ... Ivzw Aliento del Viento zingt het rolstoelschommellied samen met sympathisanten van het rolstoelschommelproject.

19/12/2014 organiseerde ivzw Aliento del Viento een muziekavond in de willem vanden abeelelaan 21 te heverlee om 20u. Deze muziekavond wordt voorafgegaan door een update over het rolstoelschommelproject om 19u.

Diane verkocht heel het jaar 2014 zelfgemaakte sleutelhangers, zelf gedecoreerde handdoeken en zelfgemaakte drie-dimensionele kerstkaarten ten voordele van het rolstoelschommelproject.

              

Voorstelling van het rolstoelschommelproject op de "Wheels-day" georganiseerd "Stella Artois Leuven Bears" en "Bears on Wheels"

De alom bekende nationale basketbalploeg Stella Artois Leuven Bears, heeft ook een afdeling rolstoelbasketbal. De junior rolstoelbasketbalploeg, "Bears on Wheels" werkt met veel enthousiasme mee aan het rolstoelschommelproject.

Ze hebben een fotoreportage gemaakt die op een zeer mooie, ontroerende wijze aantoont waarom het rolstoelschommelproject zo belangrijk is voor kinderen die rolstoelgebonden zijn.

Daarnaast hebben ze zich geëngageerd om "het gezicht" van dit project te zijn. Zoals bijvoorbeeld op de "wheelsday" op 20 december 2014.

De junior rolstoelsbasketbalploeg werd die dag aan het grote publiek voorgesteld naar aanleiding van een basketbalwedstrijd van Stella Artois Leuven Bears. Hierbij aansluitend mocht El Soplo het rolstoelschommelproject voorstellen aan de genodigden en de lokale pers.

       

We deden samen met twee spelers van "bears on wheels junior" de balopgooi waarbij het rolstoelschommelproject opnieuw heel kort werd voorgesteld.

Het voorstellingsfilmpje van het rolstoelschommelproject, gevolgd door de fotoreportage over het belang van schommels voor rolstoelgebruikers werden vlak voor de wedstrijd en tijdens de pauze enkele keren vertoond.

En na de wedstrijd stonden we de lokale pers ter woord die ons al direct beloofde aanwezig te zijn bij de inhuldiging van de eerste rolstoelschommel.

Dankjewel ...

aan iedereen die ons project mee bekend maakte, affiches verspreidde, collectebusjes plaatste, actief deelnam, een schenking deed ... kortom iedereen die zich op de één of andere manier ingezet heeft voor de rolstoelschommels.